De protestbeweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is ontevreden. De groep was van plan om afgelopen zaterdag bij de Waardse Sinterklaasintocht te demonstreren, maar kwam niet opdagen. De 'lastminute' aangewezen plek langs de Zuidtangent beviel niet; onvoldoende hoorbaar en zichtbaar voor het publiek en intocht. Reden voor KOZP om juridische stappen te overwegen.

Volgens KOZP heeft gemeente Heerhugowaard eenzijdig besloten een verbod in te stellen voor de demonstratie op de eerder overeengekomen plek, in de buurt van het Stadsplein. De reden was de aanwezigheid van kinderen en pro-pieters.

Van een eenzijdig besluit is volgens gemeente Heerhugowaard geen sprake. "In eerste instantie werd gedacht aan een locatie in de directe nabijheid van het Stadsplein. Maar uiteindelijk is in overleg met de politie, KOZP zelf en de gemeente gekozen voor een locatie langs de route van de intocht," zegt de woordvoerder van gemeente Heerhugowaard. "“We hebben daar continu overleg over gehad en gezamenlijk de locatie Zuidtangent besproken. Op voorwaarde dat de intocht langs het demonstratievak zou gaan, heeft de lokale organisatie 'Heerhugowaard kan het' deze locatie geaccepteerd, waarbij ze aangaven het nog wel te willen voorleggen aan hun achterban."

Na dat gesprek woensdagmiddag is politie samen met de lokale vertegenwoordigers ter plaatse geweest om de locatie te bekijken. De achterban wilde niet instemmen met de aangewezen locatie en stelde andere locaties voor.

"In eerste instantie werd gedacht aan een locatie in de directe nabijheid van het Stadsplein. Maar uiteindelijk heeft de burgemeester, op advies van de politie en daarna in overleg met de politie en de lokale vertegenwoordigers van KOZP, besloten een locatie langs de route van de intocht aan te wijzen," zegt de woordvoerder van gemeente Heerhugowaard. “We hebben daar continu overleg over gehad en gezamenlijk de locatie Zuidtangent besproken. Op voorwaarde dat de intocht langs het demonstratievak zou gaan, heeft de lokale organisatie deze locatie geaccepteerd, waarbij ze aangaven het nog wel te willen voorleggen aan hun achterban."

"Na dat gesprek woensdagmiddag is politie samen met de lokale vertegenwoordigers ter plaatse geweest om de locatie te bekijken. De achterban wilde niet instemmen met de aangewezen locatie en stelde andere locaties voor. De politie gaf aan dat op die locaties de veiligheid van bezoekers en van demonstranten niet kon worden gewaarborgd. Daarna is er geen contact meer geweest met de lokale organisatie en was voor de gemeente onduidelijk of er nog gebruik zou worden gemaakt van het demonstratierecht op de aangewezen locatie.”, gaat de woordvoerder verder.

Zaterdag verklaarde KOZP in een officieel persbericht niet blij te zijn met de plek aan de Zuidtangent, maar 'door tijdsgebrek was KOZP niet meer in staat om via de rechter een betere locatie te bedingen'. Samen met  'Heerhugowaard kan het' had KOZP nog vier alternatieve locaties voorgesteld. "Deze locaties werden met dezelfde drogredenen afgewezen door de gemeente," schrijft KOZP in de verklaring.

"Gemeenten hebben de plicht vreedzame demonstraties te faciliteren op een zichtbare en hoorbare plek, aan die plicht is vandaag niet voldaan”, aldus KOZP-voorman Jerry Afriyie. "In Heerhugowaard werd de demonstratie zelfs onmogelijk gemaakt." Gemeente Heerhugowaard is het hier niet mee eens. "De Zuidtangent lag op de route van de intocht."

Zaterdag kwamen de demonstranten 'last minute' niet opdagen. "We hadden de organisatie klaarstaan om hun te verwelkomen en om hun op een goede manier te laten demonstreren. Dat ze uiteindelijk niet kwamen was voor ons op dat moment wel een verrassing," zegt de woordvoerder.
Pin It
Bekeken: 6284x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/