Langedijk Centraal


De Nederlandse brandweer komt regelmatig te laat bij spoedgevallen en steeds vaker zijn eenheden niet beschikbaar. Kazernes zijn onderbezet en het ontbreekt aan vrijwilligers. Meerdere vertegenwoordigers laten dat De Telegraaf weten. Ook in regio Alkmaar zit de brandweer in de problemen.

In april meldde mediapartner NH Nieuws nog dat de kazerne in Egmond-Binnen, geheel bestaand uit vrijwilligers, was opgedoekt. In Bergen dreigt ook een tekort aan mankracht. Als hier uitval ontstaat, zal de druk op nabijgelegen kazernes nog verder toenemen.

Er was eerder al een terugloop van vrijwilligers, maar de afgelopen paar jaar ging het hard. Onderzoeken van NH Nieuws, Eénvandaag Opiniepanel, vele gesprekken met personeel en onderzoeken in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur geven als belangrijkste oorzaken bezuinigingen, hogere risico's en gebrek aan vertrouwen in het bestuur.

Diverse kazernes zijn wegbezuinigd, meerdere spuitwagens rukken uit met minder personeel aan boord en vrijwilligers zijn nou eenmaal vrijwilligers, geen (fulltime) beroepskrachten. Medewerkers hebben niet het gevoel dat naar hen geluisterd wordt en beroepskrachten zouden geen kritiek durven leveren uit angst voor baanverlies.

Volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers moet het systeem dringend op de schop voor de veiligheid. Voorzitter Marcel Dokter verwacht dat vooral tijdens werktijd eenheden vaker niet meer beschikbaar zullen zijn, met als gevolg dat de brandweer van verder moet komen en aanrijtijden oplopen.

Om het tekort aan vrijwilligers op te lossen, gaat Brandweer Nederland kijken of het eisenpakket voor nieuwe vrijwilligers veranderd kan worden. Veiligheidsregio NHN heeft inmiddels een wervingscampagne gelanceerd.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl