De afgelopen maanden zijn er tienduizenden scans van archiefstukken, kranten en tijdschriften online beschikbaar gesteld door het Regionaal Achief Alkmaar. Steeds meer, soms eeuwenoud, historisch materiaal uit de regio wordt voor vrij toegankelijk gemaakt via regionaalarchief.nl. Bijkomend voordeel is dat de originele stukken minder gebruikt worden en dus minder slijten.

De Alkmaarsche Courant van de jaren 1920-1929 over onder meer het begin van de Zuiderzeewerken, de activiteiten van Lenins regering en de beurskrach van 1929. Polsstokbriefjes, briefwisselingen en bevelschriften uit de tijd van het Beleg van Alkmaar in 1573 en vroege documentatie over het ontstaan van de Zijpe- en Hazepolder en de Schermer. Het is een kleine greep van het materiaal dat onlangs online kwam.

Het digitaliseren en online zetten van het bevolkingsregister tot begin twintigste eeuw, van alle tien gemeenten die onder de archiefdienst vallen, is inmiddels voor 80% voltooid. Daarna zijn de doop-, trouw- en begraafregisters en de documenten gerelateerd aan plaatselijke rechtspraak (tot 1811) aan de beurt.

Directeur Paul Post spreekt van een feest voor onderzoekers en genealogen. Vooral voor wie niet op locatie kan komen, zoals buitenlanders die op zoek zijn naar hun voorouders.

Vragen kunnen ook digitaal worden gesteld en wel via e-mail of chatfunctie op regionaalarchief.nl. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om een medewerker aan te spreken in de studiezaal van het archiefgebouw aan de Bergerweg 1. (scan: Regionaal Archief Alkmaar)
Pin It
Bekeken: 3399x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/