Toen er woensdagavond een melding binnenkwam bij bestuurslid Sander Kroes van visvereniging Langedijker Sportvissers over massale vissterfte bij de Potjesdam,  ging hij er direct heen om poolshoogte te nemen. Hij trof daar 35 dode karpers aan. Daarnaast spotte hij ook dode palingen en witvissen. Ook twee aanwezige meeuwen leken versuft.

De visclub vreesde dat er sprake kon zijn van botulisme of dat er een overstort van het riool heeft plaatsgevonden, waardoor het water ernstig vervuild is geraakt. Het Hoogheemraadschap werd direct gealarmeerd maar vond het niet noodzakelijk om meteen naar de Potjesdam te komen.

Andere instanties, zoals gemeente Langedijk en de Provinciale milieudienst gaven woensdagavond ook niet thuis om direct actie te ondernemen. Ook bij de brandweer, die het water van zuurstof had kunnen voorzien, werd bot gevangen. Voor de twee zieke vogels belden de sportvissers de dierenambulance maar ook deze weigerde te komen.

Sjaak van der Bliek van HSV Langedijker Sportvissers e.o. vond het frustrerend om van de kastje naar de muur gestuurd te worden. "Vroeger, toen dit nog Harenkarspel heette, belde ik met de gemeente als er iets aan de hand was en binnen een uur kwam er iemand kijken."

Het Hoogheemraadschap bevestigde dat woensdagavond  meerdere meldingen zijn binnengekomen en kon donderdagochtend al aangeven dat de doorstroming van het water bij de Potjesdam goed is. "Het  komt vaker voor dat na een lange tijd van droogte grote aantallen vissen doodgaan. Een oorzaak zou kunnen zijn dat vuil zich heeft opgehoopt langs de waterkant en dat bij de eerste regenbuien dat in één keer in het water terechtkomt," legt de woordvoerder van het Hoogheemraadschap uit.

Zieke vogels kunnen wel een signaal zijn om onderzoek te doen naar botulisme. Op de vraag of hier sprake van is reageert het HHNK terughoudend. "Dit kan alleen vastgesteld worden als een kadaver naar een laboratorium gestuurd wordt en onderzocht wordt. Dit is een taak van de gemeente."

Navraag van de redactie bij de gemeente naar een eventueel onderzoek leverde in eerste instantie echter het antwoord "Dat is een taak van het Hoogheemraadschap." op. Maar na wat aandringen meldde een andere woordvoerder "Bij het ruimen zijn geen dode vogels gevonden en de vissen waren te ver vergaan om deze te kunnen onderzoeken."

De hengelsportvereniging waarschuwt anderen om voorlopig niet hun kinderen of huisdieren in en bij het water van de Potjesdam te laten komen. Mogelijk plaatst de gemeente waarschuwingsborden bij de plas.
Pin It
Bekeken: 3389x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/