Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


Een bijzonder transport vrijdagavond en -nacht door Wijhe: een 240 ton zwaar brugdek werd door het dorp vervoerd. Het 25 meter hoge object werd staand van de fabriek van Spie naar de Loswal gereden.  Het bouwen van het brugdeel was een uitzonderlijke klus voor het bedrijf: de brug die in de Wijhese fabriek gebouwd werd, is zo groot dat de fabriekshal er op aangepast werd.

"We hebben de achterkant van de hal aan moeten passen, omdat de brug zo breed is dat hij de totale breedte van de hal in beslag nam. Om naar buiten te komen hebben we de achterkant van de hal demontabel moeten maken", vertelt Maurits van Ooijen van Spie Wijhe aan de collega's van RTV-Oost.

Alleen de voorbereiding van het transport van de brug nam al een half jaar in beslag. Of het vervoer spannend was? "Nee, eigenlijk niet. We hebben de boel goed voorbereid, het wordt genieten vanavond.", aldus Van Ooijen. Spannend werd het inderdaad niet. Het transport van de fabriekshal liep (letterlijk) op rolletjes. Wie aan de transportroute woont, moest wel kort zijn huis uit. Voor de zekerheid. De meeste omwonenden vonden dat geen enkel probleem.

"Dit zijn spectaculaire transporten", vindt buurman Willem Smeenk. "Als je zoiets voor de deur hebt, dan mag je trots zijn dat je in zo'n straat mag wonen." Het bijzondere transport trok aardig wat bekijks. Een vrouw die het transport de hele avond en nacht volgde, staat vol verwondering te kijken: "Geweldig dat zo'n apparaat door het dorp kan. En de rust die er van uit gaat. Geweldig."

De route die afgelegd werd, bevatte twee rotondes. Ook moest een aantal lantaarnpalen en verkeersborden voor korte tijd wijken. Die werden meteen na het passeren van de stoet teruggeplaatst. Bovendien trok het transport rakelings langs een tankstation. Dit weekend wordt het brugdeel op een ponton gereden. Daarna zet hij via het water koers richting Alkmaar. (bron: RTV-Oost)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl