Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


Dinsdag vond in Alkmaar de indrukwekkende uitvaart plaats van de bij een tragisch ongeval omgekomen 15-jarige Ilayda. Dat haar overlijden een diepe krater heeft geslagen in het leven van velen bleek niet alleen tijdens de uitvaart. De bloemenzee langs de Westtangent, bij de plek van het ongeval, wordt dagelijks bezocht door jongeren die Ilayda kenden, maar ook door mensen die haar niet persoonlijk kennen.

Zoals de bestuurder van een Golf GTI die zijn bolide parkeert en naar de bloemenzee loopt. "Ja, ik weet het niet, ik vond gewoon dat ik hier heen moest om eer te bewijzen, dit is echt zo erg, niet normaal." Wanneer hij gevraagd wordt naar zijn snelle auto en het eigen rijgedrag is hij eerlijk. "Ja, ik rijd ook vaak net te hard, maar dit is wel extreem. En ik zal je zeggen dat ik hier sinds het ongeluk altijd 50 rijdt, de schrik zit er in."

Hij wordt welkom geheten en er worden condoleances uitgewisseld waarna hij weer vertrekt. Er hangt een sfeer van respect en verdriet, maar ook van troost. Troost die blijkbaar toch vooral bij elkaar gezocht wordt. "Ik slaap slecht en hier kan ik er over praten als ik dat wil. En als ik dat niet wil is het ook goed. Daarom ben ik er soms tot diep in de nacht", vertelt één van de blijkbaar regelmatige bezoekers.

Een stille tocht vond geen doorgang, nabestaanden hebben aangegeven daar geen behoefte aan te hebben. Toch was er vanuit de jongeren wel behoefte toch iets te doen. Om precies 23:20 uur, het tijdstip van het ongeval, worden daarom witte ballonnen opgelaten, één daarvan met een brief. Op de achtergrond zingt Marco Borsato "wil je weten hoe het danst zonder mij?" als de brief het luchtruim kiest en door vele tranen heen wordt nagekeken.

Natuurlijk wordt er over de bestuurder van de Porsche Cayenne die Ilayda raakte gesproken, maar dan overheerst ter plaatse, in tegenstelling tot op de online platformen, toch vooral realiteitszin. "Natuurlijk zijn er momenten dat ik hem het liefste zou willen neerschieten", vertelt een manegevriendin, "maar daar krijg ik Ilayda niet mee terug en hij is die avond niet in zijn auto gestapt met het idee haar dood te rijden." De tranen komen weer naar de oppervlakte en er komt een troostende hand op de schouder.

Even is er onrust als het gerucht de kop opsteekt dat de gemeente de bloemen en knuffels woensdag wil opruimen. Navraag woensdagochtend bij de gemeente leert dat die plannen er absoluut nog niet zijn en dat er ook geen termijn voor dit soort zaken bestaat. "We houden in de gaten of het niet te dicht bij de weg komt en of er geen dode, verwelkte bloemen tussen liggen. Die worden dan wel weggehaald", legt de woordvoerder uit.
Voorlopig wordt de bloemenzee nog dagelijks verzorgd en bezocht.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl