De Sociale Winkel in Langedijk houdt na ruim drie jaar op te bestaan. Initiatiefnemer Klaas Wever vond niemand bereid om de coördinatie over te nemen, meldt het NHD. De ruimte in winkelcentrum Broekerveiling zal na de laatste dag, zaterdag 29 juni, worden verlaten. Het boek sluit echt met een slotfeestje met alle vrijwilligers.

De Sociale Winkel is een plek waar iedereen welkom is om mee te doen aan creatieve en beweegactiviteiten en om advies in te winnen over bijvoorbeeld wijkzorg, geldzaken, wetgeving of het omgaan met computers en smartphones. Ook was er het Repair Café en vonden er diverse bijeenkomsten plaats. Per jaar kwamen zo'n 10.000 mensen voorbij.

Klaas Wever had gehoopt dat de winkel, die hij samen met zijn zoon Chris oprichtte, een langdurig bestaan kreeg. Aan de vele vrijwilligers en de eigenaar van het winkelcentrum ligt het niet. Het blijkt echter niet meer te doen is om de toko op vrijwilligersbasis draaiende te houden. Wever had gehoopt dat de gemeente zou bijspringen om minimaal één beroepskracht aan te stellen, maar ondanks de positieve resultaten gebeurde dat niet.

Gemeente Langedijk was volgens Wever positief over het concept, maar niet over de uitwerking ervan. Hij laat het NHD weten niet goed te begrijpen waarom de gemeente dan niet kwam praten over verbeteringen. Vreemd genoeg kwam er ook geen gemeentegeld voor een banenmarkt, opgezet op verzoek van een wethouder. Dat was de "zoveelste" tegenslag. Zijn zoon Chris had er toen al de brui aan gegeven.

Klaas Wever voerde overleg met Voedselhulp Langedijk, een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg en met de Studiebegeleidingsgroep, maar geen van de organisaties wilde de Sociale Winkel gaan runnen. Maandag besloten de medewerkers om te stoppen.

Langedijk Centraal vroeg de gemeente om een reactie op de Wever's woorden van Wever: "Laagdrempelige ontmoetingsplekken zoals de Sociale Winkel, maar ook Dorpshuis De Geist en Het Behouden Huis zijn heel waardevol. Ze dragen bij aan het sociaal welbevinden in de dorpen. Wat dat betreft is het jammer dat de Sociale Winkel gaat sluiten. De Sociale Winkel kon net als beide dorpshuizen activiteitensubsidie aanvragen. Dat hebben ze meermalen aangevraagd en gekregen. Daarnaast hebben we ze geholpen om elders financiering te vinden."

Ondanks de teleurstellingen is Wever blij dat hij de Sociale Winkel heeft laten bestaan en hij heeft ook met enige trots gezien dat er meer van deze initiatieven in Nederland zijn opgezet.
Bekeken: 2609x