Diverse nationale teams konden al worden gespot, terwijl ze door Alkmaar en omgeving reden. De conclusie na de parcoursverkenning door de Oranje jongerenteams op maandag is dat de parcoursen van het EK "selectief" kunnen uitpakken. Zowel de Noord-Hollandse deelnemers Maaike Boogaard, Nina Buysman en Enzo Leijnse als bondscoach Loes Gunnewijk verwachten dat de passages door het stadscentrum en de kasseien van de Munnikenweg hun tol gaan eisen in het peloton.

Loes Gunnewijk keerde tevreden terug van de verkenning: "Het is best een lastig parcours, dat geldt zowel voor de wegwedstrijd als de tijdrit. De kasseienstrook van de Munnikenweg is lang en daar kun je verschillen maken. Het mooie is dat start/finish middenin het centrum van Alkmaar te vinden zijn. Ik denk dat het qua sfeer heel erg mooi kan zijn. De rensters vinden het supergaaf dat het in eigen land is. Familie en vrienden komen kijken.”

Bij de elite-vrouwen heeft Nederland een naam hoog te houden, onlangs werden Lorena Wiebes en Marianne Vos nog één en twee op de European Games. “Er zijn op dit parcours meerdere scenario’s mogelijk. Voor al die scenario’s hebben wij de geschikte rensters in huis. Het is aan de concurrentie om daar op te anticiperen. We willen sowieso een mooie koers neerzetten voor eigen publiek.”

De beloften Maaike Boogaard en Nina Buysman vinden het bijzonder dat ze een EK in hun eigen provincie gaan rijden. Boogaard: “ Het is een selectief parcours. Het deel in de stad lijkt grotendeels op een criterium, als je achteraan zit. Je kunt er snel afgaan. Door de kasseien vallen er gaten in het peloton en komt er leven in de koers. We hebben goede sprinters mee en ook voor de aanval hebben we rensters die mee kunnen springen. Als Nederland kunnen we zeker iets brengen. Het geeft wel een echte kick dat er ook mensen komen kijken die ik ken."

Buysman vindt het ook een aansprekende ronde. “Je ziet Alkmaar op zijn mooist. Ik denk dat de kasseien en het bochtige parcours het best selectief kunnen maken. Ik vind het supergaaf dat het zo dichtbij is."

Ook de juniorenploeg van talentcoach Peter Zijerveld reed maandag in opvallend oranje door de kaasstad. Talent Enzo Leijnse vindt het geen standaard parcours: " Het is een apart rondje ook door die vele bochtjes. Ik denk dat het best zwaar gaat worden. In de stad zal het op een lint gaan. Het parcours van de tijdrit is snel met weinig bochten. De wind kan daar een rol spelen. Ik verwacht veel publiek. Het geeft een speciaal gevoel dat je dit EK in eigen land rijdt."
Bekeken: 2378x