Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


De Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en SP kondigden woensdag aan dat zij het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) willen onderbrengen bij de Alkmaarse afvalverwerker HVC. Maar de aandeelhouders van het goedlopende HVC staan niet bepaald te trappelen om de Amsterdamse problemen over te nemen. Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

Via de media moesten de aandeelhouders, hoofdzakelijk gemeenten uit Noord- en Zuid-Holand, vernemen dat Amsterdam het noodlijdende AEB wil onderbrengen bij de HVC Groep. Raadsleden uit deze gemeenten voelen zich overvallen. Piet Burgering, D66-raadslid in Heemskerk: "Bij een fusie en een huwelijk heb je twee partners nodig die alle twee willen, maar wij weten officieel helemaal van niks, dus dat verraste ons wel ja."

BAS-fractievoorzitter Willem Peters is al helemaal niet te spreken over het plan. "Bij het AEB is het één grote puinhoop, ze krijgen de zaak niet op de rails, er gaan miljoenen doorheen. Om dan te zeggen, we gooien het over de schutting en de provincie lost het maar op, nee, daar zijn wij niet blij mee."

HVC verwerkt op dit moment afval van 44 gemeenten en zes waterschappen, en al die instanties zijn aandeelhouder. De Amsterdamse GroenLinks, PvdA en SP-fracties zien de hoofdstad graag als 51e partij. Dat gaat alleen niet zonder toestemming van de banken die het AEB geld leenden.

Maar natuurlijk moeten de aandeelhouders ook akkoord gaan. Peters: "HVC is een fantastisch bedrijf en schrijft zwarte cijfers. Daar hebben we hard voor moeten werken. Om die twee nu zo plotsklaps bij elkaar te stoppen, nee, daar zal nog heel wat water voor door het kanaal moeten."

Ook Burgering is uiterst kritisch over een mogelijke overname, gezien de penibele financiële staat van AEB. "Het gaat over heel veel geld en het is niet de bedoeling dat wij de financiële risico's er zomaar bij krijgen. Maar HVC is een prima bedrijf en als één bedrijf dit aankan, dan is HVC het wel. Maar we willen een aantal dingen zeker weten: wat zijn de financiële risico's? Hoe zijn straks de verhoudingen als het gaat over de zeggenschap en wat zijn de plannen voor de toekomst?"

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl