Langedijk Centraal


De zeven gemeenten in Regio Alkmaar hebben het startsein voor de Regionale Energiestrategie gegeven. Met deze strategie wordt vastgesteld waar grootschalig energie opgewekt kan worden en op welke wijze. Het plan wordt gemaakt in overleg met de provincie, maatschappelijke organisaties, inwoners en ondernemers.

De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest zetten met de RES een stap in het uitvoeren van het Klimaatakkoord. In dit akkoord streeft het Rijk naar 49 procent vermindering van CO2-uitstoot in 2030. Het einddoel is 95 procent in 2050.

Voor een goede strategie volgen bijeenkomsten met ondernemers, organisaties en experts op het gebied van natuur- en milieu. En in iedere gemeente worden in januari 2020 inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden uitgenodigd om mee te praten over locaties en opties voor het opwekken van energie middels bewezen technieken als windturbines en zonnepanelen. Om actueel te blijven wordt de RES iedere twee jaar opgefrist.

Langedijker wethouder Nils Langedijk is één van de twee trekkers: "De overstap naar duurzame energie is een opgave die niet ophoudt bij gemeentegrenzen. Samen gaan we op zoek naar plekken waar opwek van energie het beste in de omgeving past, de hoogst mogelijke opbrengst heeft en ook voor alle belanghebbenden het meest gewenst is. Die keuzes maken we samen, zullen niet altijd gemakkelijk zijn, maar zijn wel nodig. Iedereen doet wat en we zijn al begonnen. Kijk maar eens om je heen."

“Alleen door samen te werken kunnen we de doelstellingen behalen", vult Monique Stam, Heerhugowaards wethouder, aan. "We kijken naar lokale mogelijkheden en kansen en hoe we daarmee regionaal het beste resultaat kunnen behalen. Door de energiestrategie iedere twee jaar opnieuw te bekijken is er ruimte voor innovatie, kunnen we aanpassingen doen en zorgen we ervoor dat we alle kansen benutten."

Noord-Holland Noord is een van de 30 energieregio’s die in de komende aan het Rijk moet laten zien welke bijdrage het gaat leveren aan ‘duurzame elektriciteit opwek’ en het ‘aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving’. De RES van Regio Alkmaar zal deel uitmaken van de strategie voor energieregio Noord-Holland Noord.

Meer informatie over de RES is te vinden op energieregionhn.nl.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl