Vandaag (maandag) is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Langedijk is zondagmiddag een officiële herdenking georganiseerd bij ‘De Stier’ in Noord-Scharwoude.

Als officiële handeling werd de verlichting van het Langedijker deel van het tijdelijke Holocaustmonument 'Levenslicht' ontstoken. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Ook uit Langedijk zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. Tot en met 31 januari zal het monument te zien bij het Huis van de Gemeente, De Binding in Zuid-Scharwoude.
Pin It
Bekeken: 1924x
https://ee.itk.ac.id/data/