Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


Cybercriminelen zien hun kans schoon met al die mensen die thuis online werken of gewoon voor zichzelf zitten te computeren. Ze maken gebruik van het nieuws het coronavirus om computers te hacken, waarschuwt cybercrimedeskundige Maria Genova via mediapartner NH Nieuws. Ze maakte daarom een quiz met tien vragen en antwoorden die kunnen voorkomen dat je wordt gehackt.

"Hackers misbruiken de aandacht voor corona. Zij sturen linkjes met informatie over het virus uit naam van bijvoorbeeld het RIVM en dringen op die wijze jouw computer binnen", waarschuwt Genova. "Dit kan ervoor zorgen dat je laptop geheel wordt overgenomen en al je werkbestanden kwijt zijn of erger. Criminelen kunnen via jouw laptop een heel bedrijf plat leggen."

De quiz, die uit tien vragen bestaat, is bedoeld om mensen bewust te maken van de gevaren. "Ik leg enkele vormen van berichtgeving voor, mensen moeten dan middels de antwoordmogelijkheden laten weten hoe zij op soortgelijke berichtgeving reageren. En hoe onthoud je 100 verschillende wachtwoorden. Veel mensen weten echt niet dat je geen ingewikkelde codes hoef te bedenken, maar dat een lang wachtwoord het veiligst is."

"De quiz is nu een week online en al heel veel ingevuld, maar wordt ontzettend slecht gemaakt", aldus Genova. "Vijf van de tien vragen worden goed ingevuld. Nou als je die score ook hebt in de echte wereld, dan kun je ervan uit gaan dat je gehackt bent."

"Veel computers thuis zijn helemaal niet goed beschermd," vertelt de cybercrimedeskundige. "De afgelopen tijd zijn er tientallen phishing mails namens bekende organisaties opgedoken. Ook zijn er corona-kaarten met virussen en valse apps."

Maria Genova gaf de afgelopen tijd tientallen lezingen over cybersecurity aan bedrijven en organisaties. Ze besloot haar kennis te gebruiken om een gratis tool te maken, die mensen digitaal weerbaarder maakt. Deze cyberquiz - is hier te vinden -.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl