Ook in Langedijk waren de activiteiten rond 4 en 5 mei gewijzigd door de maatregelen tegen het coronavirus. Een collegelid van Langedijk legde samen met burgemeester Leontien Kompier op Herdenkingsdag bij de monumenten De Stier in Noord-Scharwoude en aan het spoor in Sint Pancras een krans, zonder publiek erbij.

Daarna hield de burgemeester een indrukwekkende toespraak, waarbij zij onder andere stilstond bij de onvrijheden die de coronacrisis ons oplegt. "Dit is wellicht de bijzonderste herdenking die we ooit zullen meemaken. We leven in een onzekere periode waarbij vrijheid extra voelbaar is. We ervaren hoe moeilijk het is om de vanzelfsprekende nabijheid van dierbaren te moeten missen. We koesteren ons zorgzame dorpse karakter en we proberen hoop te houden."

Kompier riep de inwoners van Langedijk op om de twee minuten stilte staande in hun deuropening te houden, om hun onderlinge verbondenheid te laten zien en zo alleen, maar toch gezamenlijk, te herdenken.

Vervolgens wees de burgemeester op de mensonterende toestanden in de oorlog waarbij mensen om geslacht, geloof of geaardheid werden uitgesloten. Ze vroeg aandacht voor het gegeven dat deze buitensluiting nog altijd voorkomt. "Ook in onze samenleving, in ons Langedijk gebeurt dit nog steeds. Wie zijn wij om te oordelen over een ander. Wie zijn wij om de vrijheid van een ander in te perken."

Kompier staat hierin niet alleen. Onlangs kwam de gemeenteraad van Langedijk met een manifest, een verklaring waarin zij aandacht vraagt voor antidiscriminatie. Langedijks eerste burgeres citeert: "Niet alleen willen de raadsleden zich naar die waarde gedragen, de raad zal die waarde ook actief uitdragen. Als volksvertegenwoordigers verwachten zij dat ook van de inwoners van Langedijk. In het manifest staat hoe we dat samen met onze inwoners kunnen doen."
Bekeken: 1517x