Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


Eigenaren van sauna's en spa's willen eerder open dan 1 september. Ze voelen zich onbegrepen, want volgens hen hebben ze de ruimte om hun gasten en personeel veiligheid te bieden. "Daarnaast verhoogt regelmatig gebruik van een sauna je weerstand", stelt Zefan Wissink van Sauna Cantarel in Oudkarspel.

"Inzicht in wat hier kan heeft de overheid niet", zegt Zefan tegen mediapartner NH Nieuws. En dat zorgt er volgens hem voor dat de regering en andere overheden besloten hebben om alle sauna's en spa's over één kam te scheren, in plaats van per geval te kijken of ze weer open zouden kunnen. Zefan heeft een petitie opgezet die beleidsmakers op andere gedachten brengen.

Zefan en zijn zus Debora namen in 1991 het bedrijf in Oudkarspel over van hun ouders. Normaal verzorgen ze dagelijks hun relaxende gasten, maar sinds half maart vullen ze hun tijd met klussen en schoonmaken. "En dat is frustrerend", erkent Zefan. Sinds woensdag weet hij dat hij het restaurant, terras en de zonneweide per 1 juni, volgens de richtlijnen, weer mag gebruiken. Maar het zwembad niet. "Dat wringt. Andere zwembaden mogen nu al wel open, en wij niet. Men ziet het als een extraatje, niet onze kernzaak. Maar hier in ons zwembad kan je ook prima éénrichtingsverkeer hanteren, zonder opstoppingen."

Zefan twijfelt of het openen van zijn restaurant en terras wel zin heeft zonder het zwembad erbij. "Voor bezoekers zou het zwembad nou net dé reden kunnen zijn om hier naartoe te komen. Dat zetje hebben we juist nodig."

Gemeente Langedijk bevestigt dat het zwembad niet open mag en beroept zich daarbij op de noodverordening van de Veiligheidsregio. Hierin staat dat alleen baden open mogen voor sport & bewegen in water. Zwembaden bij sauna's zouden daar niet onder vallen.

Zefan laat het er niet bij zitten. Hij blijft voorlopig aandringen bij de overheden dat zijn sauna wél veilig kan worden ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. "Ik heb de burgemeester en de voorzitter van de Veiligheidsregio uitgenodigd om het hier met eigen ogen te komen bekijken, maar heb nog geen reactie mogen ontvangen."

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl