Ieder voorjaar overspoelen bezorgde mensen de meldkamers van dierenambulances met telefoontjes over gevonden jonge vogeltjes. Maar dat is in de meeste gevallen niet nodig. Dierenambulance Alkmaar e.o. DANK heeft daarom op de eigen Facebookpagina een actieschema gepubliceerd.

"In de meeste gevallen hoeft de dierenambulance daar niet voor te komen. Het is volstrekt normaal dat jonge vogels op de grond terecht komen", legt DANK uit. "Als ze groot genoeg zijn, moeten ze leren leven in de natuur. Dat lukt niet vanuit het nest. De oudervogels begeleiden hun kroost vanaf de grond waar ze leren lopen, springen, vliegen en eten zoeken."

Een collega van Dierenambulance Kennemerland laat in een videoblog via Facebook weten dat het zonder loze meldingen al druk zat is. "Collega's zijn nog steeds druk met vogeltjes rijden, vogeltjes rijden, en nog meer vogeltjes rijden". Zelf had hij een jong kauwtje in de bus, en nog negen pulletjes. Moeder eend wandelde met haar kroost midden in een woonwijk zonder water en vloog er vandoor toen de ambulancebroeder en zijn collega nabij kwam.

Middels het actieschema wordt aangeraden om alleen te bellen als het vogeltje gewond is, als er in de omgeving geen nest te vinden is of als pappa en mamma vogel nergens meer te bekennen zijn. DANK is net als andere dierenambulances bereikbaar via 114.
Pin It
Bekeken: 2251x
https://ee.itk.ac.id/data/