Langedijk Centraal


Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is niet blij met de kreeftvisactie die in Langedijk is uitgezet. Het NVWA stelt dat Stichting Veldzorg de voedselveiligheid in het geding brengt en eiste dan ook dat de aan de wedstrijd gekoppelde weggeefactie per direct werd stopgezet. Dit meldt mediapartner NH Nieuws.

Stichting Veldzorg bedacht een weggeefactie bij de wedstrijd, zodat succesvolle jeugdvissers en hun gezinnen niet telkens maar kreeft hoeven te eten. Koks en andere liefhebbers konden de levende beestjes gratis ophalen. Dat mag nu dus niet meer. Peter Wouda van de stichting baalt enorm. "Een of andere idioot is gaan klagen. Doodzonde dit. De kinderen hadden er zoveel plezier aan. Er zijn al meer dan 2.600 kreeften uit het water gevist. Ook de weggeefactie liep als een trein; de helft van de totale vangst was al gereserveerd."

"Ik moet een heleboel mensen gaan teleurstellen. Dit is toch grote onzin?", foetert Wouda. Maar liefst 1.400 gegadigden vissen nu achter het net. "Nu moeten die kinderen hun vangst bij ons inleveren, zodat wij kunnen tellen hoe veel het er zijn en dan moeten wij ze vervolgens vernietigen. De kinderen mogen ze wel zelf mee naar huis nemen, omdat het dan hun eigen verantwoordelijkheid is. Ze moeten die beesten nu maar zelf gaan opeten dan."

Ook de Voedselbank zal teleurgesteld zijn. Die deelde vorige week woensdag 50 hengels uit aan kinderen uit minima-gezinnen. Natuurlijk kunnen ze de kreeften lekker zelf oppeuzelen, maar het verbod werpt toch een schaduw over de wedstrijd.

Stichting Bite Back maakte recent al bezwaar tegen de kreeftviswedstrijd. De dierenactiegroep vindt dat hengelen onnodig veel dierenleed oplevert en kinderen aanleert om zonder compassie om te gaan met dieren. Bite Back maakte daarnaast ook al bezwaar tegen de weggeefactie omdat er te weinig controle zou zijn op het lot van de beestjes en op de voedselveiligheid. (foto: NH Nieuws / Priscilla Overbeek)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl