Langedijk Centraal


Tijdens de jaarwisseling heeft Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een crisisteam paraat om de inzet van de hulpdiensten te coördineren. Diverse scenario's liggen klaar voor calamiteiten zoals vuurwerkrellen, illegale feesten en geweld tegen hulpverleners. Directeur Krishna Taneja: "De cocktail van de corona-maatregelen, het vuurwerkverbod en het grote evenement maakt het bijzonder en wat gespannen."

"De verwachtingen zijn dat niet iedereen zich aan de maatregelen gaat houden", vervolgt Taneja tegenover mediapartner NH Nieuws. "En dat we te maken krijgen met feestjes, mensen die vuurwerk afsteken en mensen die geweld tegen hulpverleners plegen.

Het coördinatieteam bestaat uit leidinggevenden van de diverse hulpdiensten en de gemeente, en werkt vanuit het hoofdkantoor van de veiligheidsregio in Alkmaar. Het team beluistert de diverse kanalen van communicatie, volgt meldingen die binnenkomen via 112 en 0900-8844 en stuurt daar waar nodig de diverse eenheden aan. "Het team werkt normaal vanuit huis maar is nu in dienst, en dat is wel redelijk uniek voor deze regio."

"Denk bijvoorbeeld aan een illegaal feest waar klachten over zijn", legt Taneja uit. "Dan moet dat ontruimd worden op een veilige manier. Dan moeten er noodbevoegdheden worden genomen, waarbij een burgemeester een noodbevel moet tekenen. En onze collega's moeten veilig naar huis kunnen. Dat geheel coördineren, dat doet het crisisteam vanuit Alkmaar."

Hoeveel extra eenheden er tijdens de jaarwisseling op de been zullen zijn, daar doet de directeur geen uitspraken over. Ook liet hij zich niet uit over de aandachtsgebieden. "Uiteraard zijn er gebieden waar we bijzonder aandacht voor hebben. Door nu een naam te geven aan een gebied, roep je op om rottigheid te trappen". Overigens heeft gemeente Alkmaar inmiddels diverse wijken aangewezen als veiligheidsrisicogebied tot 12:00 uur op nieuwjaarsdag. Het gaat om met name Nieuw-Overdie, De Mare, 't Rak Zuid en de omgeving van Park Rekerhout. Dat betekent dat de politie hier preventief mag fouilleren en voertuigen doorzoeken.

Afgelopen tijd is er volgens Taneja al van alles gedaan voor een rustige jaarwisseling. Zo zijn de brandweer en politie op pad gegaan om brandbare materialen weg te halen en waren er in Alkmaar en Hoorn inleveracties voor vuurwerk. "Laat ik voorop stellen dat veel mensen zich netjes aan de regels houden, dat hebben we ook afgelopen tijd gezien. We verwachten ook dat heel veel mensen dat die nacht doen."

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl