Langedijk Centraal


De Tweede Kamer debatteert donderdag over de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard. De verwachting is dat vooral de positie van Sint Pancras en Koedijk-Noord aan de orde zullen komen, omdat een flink deel van de inwoners van deze dorpen de voorkeur geeft om met Alkmaar samen te gaan.

Het debat is een cruciale stap in het proces van eenwording tot Dijk en Waard. Na een lange voorbereiding door gemeenten en ministerie van Binnenlandse Zaken is het wetsvoorstel voor de fusie voorgelegd aan de Tweede Kamer. Uit eerder ingediende vragen blijkt dat de strijd over de kleinste gebiedsdelen van Langedijk nog steeds niet gestreden is. Zo zetten regeringspartijen VVD en CDA vraagtekens bij het feit dat Koedijk-Noord en Sint Pancras overgaan naar Dijk en Waard. Donderdag zal blijken of de nieuwe gemeente zich zorgen moet maken .

Burgemeester Leontien Kompier van Langedijk zei vorige week te hopen dat het fusievoorstel voor het reces van de Tweede Kamer behandeld wordt. "Als dat niet lukt, wordt het namelijk pas na de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart.” Een blik op de agenda van het parlement leert dat het weinig had gescheeld. Pas eind vorige week werd bepaald dat de fusie deze week aan de orde komt. Dat was op het nippertje, want de Tweede-Kamerleden gaan vrijdag met vakantie. Het Kamerreces - dit keer een combinatie van voorjaarvakantie en verkiezingscampagne - begint 12 februari en eindigt 22 maart.

De Tweede Kamer kan besluiten dat de dorpen Sint Pancras en Koedijk buiten de gemeentelijke fusie blijven en alsnog met Alkmaar samengaan. Diverse politici wijzen op peilingen waaruit blijkt dat Pancrassers en Koedijkers de fusie met Heerhugowaard in grote getalen afwijzen.

In de stukken die Langedijk aangeleverd heeft, wordt dat tegengesproken. Nieuw kernenbeleid, dat belooft dat de nieuwe gemeente veel aandacht aan de dorpen zal besteden, moet de Kamerleden over de streep trekken om de voorstellen voor de gemeentelijke fusie te steunen.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken houdt de Kamerleden in haar beantwoording van de schriftelijke vragen voor dat de toekomst van Sint Pancras en Koedijk voorlopig in Dijk en Waard ligt. Na de fusie kan de zaak volgens haar veranderen, maar dan moet de nieuwe gemeente daarmee instemmen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl