Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


De ene Alkmaarder is bang dat de aanloop naar de binnenstad minder wordt, de ander is blij dat de mega kledingwinkel plaatsmaakt voor iets anders. Donderdag werd bekend dat de winkel - in 2016 nog feestelijk geopend aan de Laat - vertrekt uit Alkmaar. Om commerciële redenen, liet de retailer later weten. Negentig medewerkers komen op straat te staan.

De reacties zijn wisselend. De ene voorbijganger vindt het jammer, een ander refereert aan de kritiek op de winkelketen vanwege het goedkoop produceren van kleding onder slechte omstandigheden: "De Primark is zielig voor die Bangladesh-kindjes, toch? Ik werk in een winkel die veel met milieu bezig is, liever houd ik daar rekening mee."

Voor ondernemer Trudy, die aan de overkant van Primark een kleding- en lunchzaak runt, was de sluiting de druppel om haar huurcontract niet te verlengen. "De winkel zorgde - voor de coronacrisis dan - toch wel voor dertig procent meer klanten", vertelt ze tegen mediapartner NH Nieuws. Dan gingen de vrouwen shoppen en de mannen bestelden een uitsmijter bij haar. "En ook veel toeristen kwamen dan toch even bij ons binnen kijken."

Wat ook meespeelt met haar beslissing om haar zaak te sluiten, is dat de Laat binnenkort op de schop gaat. Er zijn grote plannen om de winkelstraat groener te maken. "En dan ligt 'ie dus ook weer maanden open. Dat zal ook voor veel overlast zorgen. Dus we gaan op zoek naar een locatie met meer traffic."

Hans van de Leygraaf is voorzitter van de ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk en blij dat Primark zijn stad verlaat. "Het past niet echt bij Alkmaar. Met een paar duizend vierkante meter, meerdere verdiepingen: net zoals de V&D werkt dat niet goed in een provinciale stad." De voorzitter draagt wel twee petten, want hij is ook makelaar en verhuurt een aantal winkelpanden in de binnenstad. Hij voorziet dat er sowieso op de benedenverdieping nog iets van een winkel komt, maar daarboven appartementen worden gebouwd.

Er zijn twee concepten ontworpen voor de grootschalige herinrichting van de westzijde van de Laat, meldde Alkmaar Centraal vorige maand al. In het ene ontwerp staat tussen de Schoutenstraat en de Hofstraat een gracht getekend, het andere ontwerp bestaat uit een groene strook met hier en daar terrasjes. Een combinatie van de twee ontwerpen is ook mogelijk.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl