Het Oosterdelgebied, dat het blauw-groene hart moet worden van de nieuwe fusiegemeente Dijk & Waard, wordt bedreigd. Stichting Veldzorg heeft structureel meer geld nodig van overheden om het gebied in de huidige staat te houden. Dat schrijft voorzitter Ger Arkesteijn van Veldzorg in het nieuwe beleidsplan.

Het Langedijkse eilandenrijk heeft last van afkalving onder invloed van water en dieren. Ook worden sloten ondieper en/of verlanden. Dat gaat ten koste van de waterkwaliteit. "Over 20 jaar is er geen cultuurlandschap meer", waarschuwt Veldzorg.

Voor noodmaatregelen is onlangs extra geld uitgetrokken. De gemeente Heerhugowaard en Langedijk stelden meer geld beschikbaar voor experimenten hoe de afkalving van de eilandjes te stoppen. Volgens Veldzorg is is het zeker dat er meer geld nodig is voor het beheer van de eilandoevers, ongeacht de uitkomsten van de experimenten. Als men de cultuurhistorie van het Oosterdelgebied wil behouden, dan zullen overheden structureel de portemonnee moeten trekken, stelt voorzitter Arkesteijn.

In het nieuwe beleidsplan stelt de voorzitter van Veldzorg dat de stichting tegen de grenzen aanloopt van wat een stichting van vrijwilligers kan bereiken. "Stichting Veldzorg kent krappe marges en heeft een gebied vol uitdagingen te beheren". Het Oosterdelgebied is eigendom van Staatsbosbeheer. Die verstrekt een beheersvergoeding aan Veldzorg van 17.000 euro per jaar voor diens werkzaamheden. Voorzitter Arkesteijn waarschuwt dat dit bedrag verre van voldoende is om het gebied van 92 hectare in de huidige staat te behouden.

Veldzorg heeft een hogere vergoeding nodig van Staatsbosbeheer. Als dat er niet in zit, dan dient de nieuwe fusiegemeente de knip te trekken, of mogelijk te maken dat er meer geld verdiend kan worden in het gebied.
Bekeken: 1448x