Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft zaterdagmiddag crisisoverleg gevoerd vanwege de extreme regenval op vrijdag. Moest er eerst nog water terug de polders in vanwege droogte, nu draaien alle gemalen op volle toeren en worden nog eens acht noodpompen ingezet. "We hebben nogal wat drukte om het water allemaal weg te krijgen", laat HHNK-woordvoerder Marko Cortel aan mediapartner NH Nieuws weten. "Er is zo'n enorme klap gevallen, met name in een lijn langs de kust."

Volgens de Cortel waren de problemen níet te voorkomen. "Of wij iets verkeerd hebben ingeschat ga ik nu niet op in, maar tegen zo'n plotselinge omslag is niets opgewassen. In het hele gebied is in de afgelopen periode amper regen gevallen". Onder andere tegen uitdroging van de natuur en akkers liet het waterschap juist water de polders in stromen. "Maar ja, toen kwam die bui."

"Je weet dat er regen komt, maar niet hoeveel er komt", legt Cortel uit. "Dat wordt pas een paar uur van te voren duidelijk, dat het best erg kan worden. En dan is de grote vraag: waar valt het." Cortel woont zelf op zo'n 60 km van Alkmaar en had 'maar' 10 mm regen in de tuin. "Terwijl ze rondom Egmond bijna het tienvoudige van dat hebben gehad. Dat is het lastige: je weet nóóit precies waar de bui gaat vallen en het kan lokaal enorm veel verschillen."

"We zijn gewoon van het ene naar het andere uiterste gegaan", vervolgt hij. "In een langdurige periode zonder regen probeer je water vast te houden en dan ineens valt er in een uur tijd net zoveel regen als normaal gesproken in een maand. Dat is een hele plotselinge omslag en daar is niets tegenop gewassen."

Zaterdagavond waren er ook pittige buien. In Noord-Holland viel op meerdere plaatsen meer dan 40 mm regen. Voor maandag is opnieuw behoorlijk wat regen voorspeld, al is de inschatting op Buienalarm voor regio Alkmaar inmiddels verlaagd naar 13 mm. (foto: Marco Schilpp)
Pin It
Bekeken: 2398x
https://ee.itk.ac.id/data/