De lichten staan op groen voor de verkoop van het oude Transferium. De gemeente Heerhugowaard staat positief tegenover de verkoop door woningcorporatie Woonwaard aan Henk de Boers vastgoed. Dat positieve advies is nodig omdat Woonwaard goedkeuring moet krijgen bij de Autoriteit woningcorporaties om het complex te mogen verkopen.

De projectontwikkelaar wil op de plek van het Transferium woningen bouwen. Tien jaar geleden werd het Transferium met veel gezamenlijke inspanningen van Rijk en provincie door Woonwaard ontwikkeld voor Jeugdzorg Plus. Hoewel er een huurcontract was tot 2036, werd dit voortijdig beëindigd door Parlan als gevolg van een verloren aanbesteding. Hierdoor had Parlan geen inkomsten meer om het huurcontract na te leven.

Woonwaard zocht sinds 2019 naar een koper of huurder die het complex een nieuwe maatschappelijke bestemming wil geven. Die werd niet gevonden. Daarom wil Woonwaard het complex verkopen aan een partij die op die plek woningen wil bouwen. Daarvan wil Woonwaard zelf twintig sociale huurwoningen in het complex afnemen. In het complex kunnen tachtig tot honderd woningen worden gemaakt. De toekomstige eigenaar van het gebouw is in gesprek met zorgpartijen voor zorgwoningen in het hogere segment. Anders komt er wellicht een zorghotel in, short stay voor de zorg of eventueel studentenhuisvesting. De verkooptransactie moet eind augustus bij de notaris plaatsvinden.

Voor Woonwaard leidt de verkoop financieel tot een kleiner verlies dan wanneer de woningcorporatie de herbestemming in eigen beheer uitvoert. De gemeente is positief, omdat het Transferium niet meer past bij de huidige visie op jeugdzorg. Daar zijn kleinschaliger woonvormen tegenwoordig de trend. Het college van burgemeester en wethouders laat schriftelijk weten ’verheugd’ te zijn over de intentie om het Transferium te ontwikkelen tot woningbouw, al is het programma nog niet bekend.

De gemeente vertrouwt erop dat Henk de Boers Vastgoed BV de plannen voor het Transferium in goed overleg met de gemeente uitwerkt.
Pin It
Bekeken: 2450x
https://ee.itk.ac.id/data/