Zo'n 60 GGD-medewerkers die zich bezighouden met de corona-aanpak en binnenkort hun baan dreigen te verliezen, kunnen volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door GGD Hollands Noorden in vaste dienst worden genomen. Na de crisis kan hun contract dan in overleg met het UWV worden beëindigd. Maar zo simpel ligt het niet, reageert de overkoepelende organisatie GGD GHOR.

Doordat de medewerkers in hun derde tijdelijke contract zitten, dreigen ze binnenkort op straat te staan. Sinds het begin van de coronacrisis hebben vanuit de GGD meerdere gesprekken plaatsgevonden met verschillende ministeries om te kijken of er voor GGD-medewerkers die zich bezighouden met de corona-aanpak een uitzondering kan worden gemaakt op de zogenoemde 'ketenregeling' in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). 

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bevestigt tegenover mediapartner NH Nieuws dat er gesprekken 'zijn geweest over het personeelsbeleid van de GGD tijdens de coronacrisis'. Uit die gesprekken bleek volgens het ministerie dat verschillende GGD'en hun personeelsbeleid op verschillende manieren organiseren. Als de GGD de werknemers graag wil behouden, is het volgens het ministerie van SZW mogelijk hen vaste contracten aan te bieden: "Deze kunnen na de coronacrisis - wanneer bepaalde functies overbodig zijn - in overleg met het UWV worden beëindigd."

Een woordvoerder van GGD GHOR laat weten 'bekend te zijn met deze mogelijkheid'. "Maar voor ons is dat financieel niet haalbaar." Hij vervolgt: "Het ontbinden van een vast contract heeft financiële consequenties voor de GGD als werkgever. Als je je dan bedenkt dat het landelijk nu om wel zo'n 1.000 werknemers met een tijdelijk contract gaat, heeft dat een grote impact. Daarom hebben wij in die gesprekken besloten: dat gaan wij niet doen."

GGD Hollands Noorden, waar de 60 medewerkers werkzaam zijn, kan niet inhoudelijk reageren. "Het is een complexe zaak en momenteel onderzoeken wij alle opties en mogelijkheden", vertelt de woordvoerder.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl