00:00
55
00:00


Maandagavond werden in Broek op Langedijk de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de tweede Langedijker wedstrijd 'Teel De Grootste Ui'. De firma De Groot en Slot uit Broek op Langedijk organiseerde dit jaar voor de tweede keer deze competitie. Aan het begin van het groeiseizoen kregen alle deelnemers hetzelfde 'Exhibition' uienzaad uitgereikt. Na het groeiseizoen moesten de deelnemers eind september hun oogst inleveren bij de jury.

Familiebedrijf De Groot en Slot uit Broek op Langedijk ontwikkelt en produceert uienzaad voor uientelers wereldwijd. In 2020 bestond het bedrijf 65 jaar en organiseerde vanwege dit jubileum een wedstrijd waar tuindersverenigingen en scholen uit de gemeente Langedijk aan konden deelnemen. Aan deelnemers en enthousiasme was geen gebrek.

Simon Kramer was de winnaar in de categorie Tuinders. In de categorie Groene Vingers ging Walther Tesselaar er dit jaar met de hoofdprijs vandoor. Ook scholieren uit groep 5, 6 en 7 van basisscholen uit de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard deden mee. Daar bleek Sven Schotten de beste uienteler in de dop. Hij wilde niet vertellen of er een geheim recept was om te winnen: "Dan zou ik dat natuurlijk niet vertellen, maar dan win ik volgend jaar niet meer."

De grootste ui was dit jaar 800 gram. Minder dan vorig jaar, maar volgens Lynette Verweel van de organisatie was het ook een erg moeilijk groeiseizoen. Eerst was er een koud voorjaar gevolgd werd door een natte periode. Hierdoor konden er ziektes ontstaan zoals valse meeldauw. Veel uien hadden het moeilijk, en dat dreef ook menig deelnemer tot wanhoop.

De uienwedstrijd van De Groot en Slot moet een jaarlijks terugkerende traditie worden.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl